O štátne občianstvo SR požiadalo v roku 2003 vyše 500 osôb

13.02.2004 Celý región

Prostredníctvom Krajského úradu (KÚ) v Prešove získalo v roku 2003 na základe podanej žiadosti 203 cudzích štátnych príslušníkov štátne občianstvo SR. Ďalšíc...
Prostredníctvom Krajského úradu (KÚ) v Prešove získalo v roku 2003 na základe podanej žiadosti 203 cudzích štátnych príslušníkov štátne občianstvo SR. Ďalších 323 podaní žiadateľov je vo vybavovaní. Informoval o tom 9. februára na tlačovej konferencii v Prešove vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy KÚ Pavol Drotár.

Kým v roku 2002 KÚ v Prešove neprijal ani jednu žiadosť od občana Číny, v roku 2003 ich bolo dovedna 30, pričom 21 žiadateľom vyhovel. Najpočetnejšou skupinou žiadateľov boli občania Ukrajiny, z nich 74 občianstvo SR dostalo a 156 žiadostí je vo vybavovaní. Podľa Drotára značnú skupinu tvoria tzv. reoptanti a problém mnohých z nich je v tom, že vlastnia ešte občianstvo bývalého Sovietskeho zväzu. Druhou najpočetnejšou skupinou boli v roku 2003 občania Česka, ale to je podľa Drotára stále ešte dôsledok rozdelenia spoločného štátu. Na 32 vzrástol tiež počet žiadateľov z Vietnamu, polovica z nich občianstvo už dostala.
Medzi žiadateľmi boli občania dovedna 35 krajín, po jednom boli napr. Sýrie, Afganistanu, Kanady, Turkménska, Jemenu, Slovinska, Mongolska.
Drotár vysvetlil, že KÚ musí akceptovať podanie každého žiadateľa a to aj v prípade, keď nespĺňa všetky podmienky, t. j. nie je päť rokov na území SR a neovláda slovom a písmom štátny jazyk SR. Práve pri posudzovaní žiadosti občanov Číny vzniká najviac problémov. KÚ dostal z Ministerstva vnútra SR aj vzory pečiatok čínskych orgánov, jedine ktoré má rešpektovať. \"I tak nám to spôsobuje veľké problémy, \" dodal.

(jj)
 

Vyberte región